Zahlavi

Zpráva EASAC: Meat Alternatives

27. 11. 2025

Mezinárodní organizace EASAC vydala novou zprávu o alternativách masa, která shrnuje aktuální vědecké poznatky o rostlinných, hmyzích, fermentačních i kultivovaných proteinech. Zpráva upozorňuje, že EU připravuje Proteinovou strategii, ale současné politiky zaostávají za technologickým vývojem.

Autoři vyzývají EU k rychlému jednání, aby podpořila inovace, zajistila potravinovou bezpečnost a splnila klimatické i biodiverzitní cíle. Budoucí generace budou pravděpodobně jíst méně masa, což může být nezbytné i prospěšné. Zpráva nabízí doporučení, jak spotřebu masa snižovat a usnadnit lidem zdravější a udržitelnější volby.

Na uvedené zprávě, která je dostupná zde, se podílel jako peer revievew prof. Václav Hořejší z Ústavu molekulární genetiky AV ČR.

Foto: Pixabay

Biologie a lékařské vědy

Vědecká pracoviště

Cílem výzkumu je poznávání procesů v živých organismech, a to na úrovni molekul, buněk i organismů. Biofyzikální výzkum se zabývá studiem vztahu DNA – protein a vlivu faktorů životního prostředí na organismy. V oblasti molekulární genetiky a buněčné biologie jsou studovány zejména signální cesty pro spouštění reakcí a odezvy cílových genů na tyto signály; zvláštní pozornost je věnována studiu buněčných mechanismů imunitních odpovědí. Sledovány jsou rovněž genomy mikroorganismů a procesy směřující k moderním technologiím přípravy látek s definovanými biologickými účinky. V oblasti fyziologie a patofyziologie savců a člověka je výzkum zaměřen na kardiovaskulární fyziologii, neurovědy, fyziologii reprodukce a embryologii s cílem vytvořit teoretické základy preventivní medicíny. V oblasti experimentální botaniky se výzkum věnuje genetice, fyziologii a patofyziologii rostlin a moderní rostlinné biotechnologii. Sekce zahrnuje 8 vědeckých ústavů s přibližně 1930 zaměstnanci, z nichž je asi 690 vědeckých pracovníků s vysokoškolským vzděláním.

Všechny výzkumné sekce