
Světové potravinové systémy urychlují změnu klimatu, varují vědci
29. 11. 2018
Globální potravinové systémy selhávají a přispívají ke změně klimatu, varuje zpráva expertů ze 130 akademií věd světa v předvečer další klimatické konference OSN (COP24).
Současný přístup k potravinám, výživě, zemědělství a životnímu prostředí není dlouhodobě udržitelný a musí se změnit. „Nemáme již mnoho času a potřebujeme koordinovaný přístup,“ upozorňuje mezinárodní vědecká organizace InterAcademy Partnership (IAP), která sdružuje 130 akademií věd z Afriky, Asie, Ameriky a Evropy.
Její nová rozsáhlá zpráva s názvem „Opportunities for future research and innovation on food and nutrition security and agriculture: The InterAcademy Partnership’s global perspective” apeluje na politiky, aby začali urychleně podnikat kroky k řešení změny klimatu a zajištění dlouhodobé udržitelnosti potravinových systémů po celém světě. Zpráva vychází týden před oficiálním zasedáním klimatické konference OSN v Polsku (COP24) a v den konání zasedání Evropské komise, které se věnuje zabezpečení potravin.
Celý text zprávy v angličtině je dostupný na webových stránkách IAP zde.
Připravil: Odbor mezinárodní spolupráce Kanceláře AV ČR na základě tiskové zprávy IAP
Foto: iStock
Přečtěte si také
- Vědecká rada na návštěvě v Dolních Břežanech
- Akademický sněm uvítal navýšení rozpočtu. „Je to pozitivní zpráva,“ řekla předsedkyně
- Odborníci hovořili o potenciálu a rizicích genetických modifikací
- ČR hostila 68. plenární zasedání ESFRI
- Potřebujeme ucelenou strategii pro boj se suchem, shodují se čeští odborníci
- Bez omezení benzinové a naftové dopravy nelze splnit cíle Pařížské dohody
- Kosti dokážou to, co kůže a krev. Unikátní výzkum publikoval časopis Nature
- Do Fyziologického ústavu putuje ocenění HR Excellence in Research Award
- Nová databáze DNA představuje vzorky ze starodávných lidských populací
- AV ČR vydala stanovisko k evropskému rámcovému programu Horizon Europe