Zahlavi

Stáže pro studenty VŠ

22. 02. 2024
Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, v. v. i. vyhlašuje v souladu se zákonem č. 283/1992 Sb. o Akademii věd České republiky, ve znění zákona č. 420/2005 Sb. a Stanov AV ČR výběrové řízení na pozici v projektu Československá diplomacie a arabsko-izraelský konflikt v letech 1948–1989.

Historie arabsko-izraelského konfliktu a česká stopa na Blízkém východě 

Školitelka: Mgr. Eva Taterová, M.A., Ph.D.

Arabsko-izraelský konflikt patří mezi nejvíce polarizující střety současnosti nejen v regionu Blízkého východu, ale rovněž v globální perspektivě mezinárodních vztahů. Vzájemné spory mezi Izraelem a arabskými aktéry v sobě zahrnují řadu různých rovin: spor o území tzv. Svaté země a zejména status města Jeruzalém se svou důležitostí pro tři světová náboženství, geopolitické zájmy přímo zainteresovaných aktérů a velmocí, a v neposlední řadě soužití různých komunit a radikalismus a extrémismus na obou stranách. Pro pochopení současné komplikované situace v oblasti je nutné studovat historii konfliktu, která se bezprostředně datuje od roku 1948, její kořeny je však možné sledovat již od konce 19. století. Od počátečních fází arabsko-izraelského zápolení můžeme zaznamenat značnou pozornost, které se tomuto problému dostalo v Československu. Ačkoliv v prvních etapách z řady důvodů převažovala spíše podpora pro Izrael, od 50. let 20. století se situace zásadně změnila a Československo politicky a materiálně podporovalo arabskou stranu konfliktu. Česká stopa na Blízkém východě v kontextu arabsko-izraelského konfliktu tak zahrnuje širokou škálu aktivit a interakcí (např. československé imigrantské komunity v Izraeli, vojenskou spolupráci a dodávky zbraní Izraeli a později arabským státům, asistenci československých expertů při hospodářském rozvoji vybraných arabských států, kulturní vztahy a další), které jsou navzdory existující základně archivních zdrojů a vzpomínek pamětníků doposud zmapované jen částečně.

Náplň stáže:

  • výzkumná práce na zvoleném tématu stážisty/stážistky souvisejícím s moderními dějiny Blízkého východu a českých/československých aktivit v tomto regionu na základě pravidelných konzultací,
  • archivní výzkum v Archivu Ministerstva zahraničních věcí ČR, Národním archivu ČR, Archivu bezpečnostních složek a Vojenském historickém archivu a/nebo analýza dobových médií či výzkum založený na vzpomínkách pamětníků.

Stáž je primárně určena pro letní měsíce (červen až září 2024), v případě potřeby je možné se domluvit na alternativním časovém plánu.

V případě zájmu pošlete své CV a krátký motivační dopis na sekretariat@usd.cas.cz.


Uzávěrka přihlášek: 30. 04. 2024

CentrumRadius_Logo_RGB_DarkBlue_Horizontal Claim
Další možnosti stáží nabízí Centrum Radius.