Zahlavi

Místopředsedkyně Akademie věd ČR Ilona Müllerová převzala Cenu města Brna

31. 01. 2024

Cenu města Brna získávají pravidelně významné osobnosti, jež svázaly svůj život s jihomoravskou metropolí a přispívají k posílení jejího dobrého jména. Mezi 13 letošními laureáty, kteří 30. ledna 2024 ocenění převzali, byla také místopředsedkyně AV ČR pro první vědní oblast Ilona Müllerová. Spolu s ní cenu obdržel rovněž literární vědec Jiří Trávníček z Ústavu pro českou literaturu AV ČR.

Téměř třetina světové produkce elektronových mikroskopů se vyrábí v Brně, odkud putují do celého světa. Do rozvoje tohoto odvětví se výrazně zapsala i Ilona Müllerová, která mimo jiné vedla v letech 2012–2021 Ústav přístrojové techniky AV ČR.

Zasloužila se o vývoj, realizaci a využití metody rastrovací elektronové mikroskopie pomalými elektrony. Otevřela tak možnost studia hmoty pomocí zcela nových kontrastů s vysokým prostorovým rozlišením. „Tento princip dnes využívají všichni světoví výrobci elektronových mikroskopů, podařilo se mi tedy efektivně propojit svět vědy a praktického využití v průmyslu,“ uvádí Ilona Müllerová. Právě transfer znalostí a technologií má jako členka Akademické rady v gesci.

Význam objevů a aktivit Ilony Müllerové pro Brno vyzdvihl i ředitel Ústavu přístrojové techniky AV ČR Josef Lazar: „Paní doktorka Müllerová vědeckou prací, klíčovým objevem ve svém oboru a působením v managementu vědy a v poslední době také vědní politice významným způsobem přispěla ke slávě Brna – města, kde se daří špičkové vědě a inovacím.“

Ilona Müllerová
Ilona Müllerová (vlevo) a primátorka Brna Markéta Vaňková

Brno bylo a je místem působení nejen mnoha významných spisovatelů a básníků, ale i literárních vědců. Jedním z nich je Jiří Trávníček z Ústavu pro českou literaturu AV ČR, který se specializuje na moderní českou a středoevropskou literaturu. Nejen o jeho výzkumech se můžete dozvědět více v podcastu Akademie věd.

Jiří Trávníček 
Jiří Trávníček

Text: Zuzana Dupalová, Divize vnějších vztahů SSČ AV ČR
Foto: Marie Schmerková; fotogalerii z ceremoniálu naleznete zde.

Licence Creative Commons Text je uvolněn pod svobodnou licencí Creative Commons.

Přečtěte si také

Newsletter A / Z Akademie

Přihlásit se k odběru aktualit

Kalendář akcí

Kontakt:

cernochViktor Černoch
vedoucí Odboru akademických médií

e-mail: cernoch@ssc.cas.cz
telefon: +420 221 403 531
mobil: +420 776 792 474