
Zpráva EASAC: Meat Alternatives
27. 11. 2025
Mezinárodní organizace EASAC vydala novou zprávu o alternativách masa, která shrnuje aktuální vědecké poznatky o rostlinných, hmyzích, fermentačních i kultivovaných proteinech. Zpráva upozorňuje, že EU připravuje Proteinovou strategii, ale současné politiky zaostávají za technologickým vývojem.
Autoři vyzývají EU k rychlému jednání, aby podpořila inovace, zajistila potravinovou bezpečnost a splnila klimatické i biodiverzitní cíle. Budoucí generace budou pravděpodobně jíst méně masa, což může být nezbytné i prospěšné. Zpráva nabízí doporučení, jak spotřebu masa snižovat a usnadnit lidem zdravější a udržitelnější volby.
Na uvedené zprávě, která je dostupná zde, se podílel jako peer revievew prof. Václav Hořejší z Ústavu molekulární genetiky AV ČR.
Foto: Pixabay
Přečtěte si také
- Embassy Lecture: Intraseasonal Climate Variability and Its Impact on Society: South Africa and the Czech Republic in Partnership
- Výzva ALLEA na nominaci expertů - Rada pro etiku a integritu ve výzkumu
- MIT-Czech Republic IOCB Tech Foundation Seed Fund
- Falling Walls Innovation Workshop - registrace do 11. září
- konference Building Bridges - využití AI
- Ignaz L. Lieben Award 2025
- EASAC výzva na nominaci programového ředitele pro oblast Energie
- Projekty Mobility Plus od roku 2026 – vyhlášení možnosti podávání návrhů projektů
- Max Planck Partner Groups
- MSCA4Ukraine Fellowships 2025