Zahlavi

Dnešní energetický svět

15. 8. – 27. 9. 2016

Jaké známe druhy energie a jak se dostává do našich žárovek? Co je jaderná fúze a kolik energie spotřebuje mikrovlnná trouba? Nejen na tyto otázky naleznete odpověď v Galerii Věda a umění v Akademii věd ČR. Vzdělávací výstavu Dnešní energetický svět připravila Akademie věd ve spolupráci s energetickou společností E. ON a obecně prospěšnou společností TERRA-KLUB o.p.s.

Ať už si připouštíme nebo ne, trvale udržitelný rozvoj, rostoucí cena energií, ubývající zásoby energetických surovin a dopady energetiky na životní prostředí se týkají každého z nás.  V důsledku stále vyšších nároků dnešní civilizace na energii je potřeba pomýšlet na dostupnost energetických zdrojů v budoucnosti. Současné energetické zásoby velmi rychle ubývají a vyčerpatelnost některých zdrojů se pohybuje v řádu desítek let.  Výstava divákům nabízí vhled do světa energetiky populárně-naučným způsobem.

Kromě řady zajímavých informací zde nechybí ani názorné ukázky předmětů, které zajišťují, aby se zejména elektřina dostala vždy správně tam, kam má, spolehlivě a bezpečně. Součástí výstavy je unikátní soubor historických úrazových plakátů či fotokoutek, ve kterém se můžete zvěčnit třeba jako elektrikáři.