Zahlavi

Vlny vesmíru: 40 let družice Magion

5. 9. – 27. 10. 2018

Na počátku byl sen. Sen o vesmíru, o jeho poznávání a objevování… O dvacet let později se v podobě družice Magion stal sen skutečností a dnes již naše vědecké přístroje zkoumají nejen okolí Země, ale zamíří třeba k Jupiteru nebo za Sluncem. Seznamte se s příběhy Magionů i jejich konstruktérů a poslechněte si, jak zní vlny vesmíru. 

Ve středu 24. října 2018 uplyne 40 let od okamžiku, kdy byla na oběžnou dráhu okolo Země vypuštěna první československá družice MAGION 1, jejímž úkolem bylo zkoumání magnetosféry a ionosféry, oblastí v blízkosti planety Země. Družice nesla dva vědecké přístroje a fungovala až do roku 1981. Dodnes je považována za významný úspěch československých techniků a vědců. Na Magion 1 navázala série úspěšných československých a posléze českých umělých družic programu MAGION. Také v současnosti jsou české vědecké přístroje důležitou součástí mezinárodních vesmírných projektů, například družice TARANIS pro výzkum skryté tváře bouří, družice RadioAstron, sondy Solar Orbiter, která zamíří ke Slunci, sondy Luna-Resurs, jež se vydají k Měsíci, přistávací platformy projektu ExoMars 2020 nebo meziplanetární sondy JUICE, určené k výzkumu ledových měsíců Jupiteru.

Výstava seznámí návštěvníky s počátky výzkumů ionosféry a magnetosféry a představí osobnosti, které stály u zrodu Magionů. K vidění budou historické záložní modely Magionu 1 a 2, řada přístrojů či jejich částí, ale také dobové fotografie a dokumenty. Část expozice je věnována současným mezinárodním projektům kosmického výzkumu. Celou výstavu doprovázejí ukázky kosmických zvuků.

Výstava je přístupná zdarma a nabízí bohatý doprovodný program v podobě tematických sobotních setkání s odborníky z Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR a komentovaných prohlídek. Expozice bude pro návštěvníky otevřena také během Noci vědců. Součástí výstavy bude slavnostní premiéra dokumentárního filmu o Magionu 1.

Autoři výstavy:

Akademie věd ČR
Středisko společných činností AV ČR
Ústav fyziky atmosféry AV ČR
Matematicko-fyzikální fakulta UK Praha
Vojenský historický ústav Praha

 

Kudyznudy.cz - tipy na výlet
Informuji.cz = Akce, Kultura a Výlety v ČR