Zahlavi

Sienkiewicz 1846-1916-2016

15. 11. – 20. 12. 2016

Přesně v den stého výročí úmrtí Henryka Sienkiewicze, v úterý 15. listopadu 2016, bude v Akademii věd České republiky otevřena výstava věnovaná českým stopám v životě prvního slovanského nositele Nobelovy ceny za literaturu.

Jaký ohlas vzbuzovalo jméno Henryka Sienkiewicze v českých zemích, která místa zde navštěvoval a jak jeho ostatky putovaly po celém Československu, představuje výstava připravená Polským institutem v Praze a Národním muzeem v Kielcích, které spravuje Sienkiewiczovo dávné letní sídlo, zámeček v Oblęgorku, dnes věnované životu a dílu svého slavného majitele.

Henryk Sienkiewicz patří mezi zřejmě neznámější a nejpřekládanější polské autory. Literární historik Andrzej Babuchowski s nadsázkou přirovnal jeho román Quo Vadis k Harrymu Potterovi své doby. Sienkiewicz inspiroval umělce i státníky – silnými obrazy plnými vůle, osobní cti a morálky. Zdálo by se, že tyto hodnoty muselo turbulentní 20. století smést – jenže autor Křižáků stále náleží mezi oblíbence čtenářů, filmařů a nově třeba i tvůrců komiksu.

Akademie věd je symbolické místo: právě před sto lety prohlásil profesor Josef Zubatý, její tehdejší předseda: „Je nemnoho jmen tak blízkých našemu srdci, jako jméno Henryka Sienkiewicze. Mimo vlast se jeho díla jen málokde stala v takové míře národním majetkem, jako u nás. Náš národ dokázal spravedlivě ocenit bohatství Sienkiewiczovy představivosti, jeho tvůrčí sílu, díky níž jsou jeho hrdinové jakoby odlití z bronzu, dokonalost jeho formy, slovem všechny přednosti, které činí čtenářům jejich spisovatele drahým.“

Kromě výročí  úmrtí si letos připomínáme  sto šedesát let od autorova narození. I proto byl rok 2016 vyhlášen oficiálním Rokem Henryka Sienkiewicze. Jeho vyvrcholením v Česku není jen prezentace putovní výstavy na půdě Akademie věd ČR, ale také Noc s Henrykem v kultovním kině Bio Oko v Praze na Letné, kde svoji verzi „nobelisty“ představí mladí autoři komiksů nebo studenti.