Zahlavi

Konference: Genové editace plodin zajistí bezpečné potraviny pro budoucnost

14. 10. 2022

Nové metody genetických úprav rostlin mohou nasytit rostoucí populaci planety. Potřeba inovací v produkci potravin nabývá na významu právě nyní v souvislosti s válkou na Ukrajině a s klimatickou změnou. Nicméně využití moderních genetických metod v praxi zatím není v zemích EU včetně ČR možné. Vědci a vědkyně napříč Evropou to chtějí změnit. I proto se sešli na mezinárodní konferenci Genové editace pro bezpečné potraviny a kvalitnější zemědělské plodiny. Konala se v Praze ve dnech 13. a 14. října 2022 a v rámci českého předsednictví Radě EU ji uspořádala Akademie věd ČR společně s organizací EU-SAGE.

Zvyšovat úrodu a zkvalitňovat plodiny pomáhá lidstvu už po staletí šlechtění. Jeho klasické metody ale už dávno nestačí tempu, jímž roste světová populace ani klimatickým a politickým změnám. Nové možnosti nabízejí cílené genové editace rostlin pomocí takzvaných molekulárních nůžek. Ty umožňují „chirurgicky přesné“ změny a opravy genomu, aniž by se do rostlin vkládala cizí genetická informace.

„Rostlinu šlechtěnou genovými editacemi nerozeznáte od rostliny šlechtěné klasicky,“ říká Eva Zažímalová, biochemička a předsedkyně Akademie věd ČR. „Genové editace jsou metodou bezpečnou a jsou naší nadějí na to, abychom měli dostatek potravin v budoucnosti.“

2022-10-13_Konference GMO_Hotel Andaz_web-33
Předsedkyně AV ČR Eva Zažímalová pronáší úvodní slovo na začátku konference.

Genové editace mají i environmentální rozměr. Mohou totiž pomoci přeměnit zemědělství v udržitelné – plodiny budou odolnější vůči suchu či škůdcům, aniž by bylo třeba použít množství pesticidů, hnojiv a postřiků.

GPS pro šlechtitele
„Když hledáte cestu na konkrétní místo, můžete použít starou mapu a hodiny bloudit, nebo se zaseknout v zácpě. Anebo můžete použít GPS navigaci a ta vás rychle dovedete tam, kam chcete. Tohle je stejné – genové editace vás dopraví k žádoucí změně v plodině téměř okamžitě,“ vysvětluje vědecký ředitel vlámského Biotechnologického institutu Dirk Inzé, který je koordinátorem EU-SAGE (organizace sdružující experty, kteří na základě vědeckých faktů doporučují genové editace). „S ohledem na klimatickou změnu i na to, co se děje ve světě, je to opravdu důležitý nástroj,“ dodává Dirk Inzé.

2022-10-13_Konference GMO_Hotel Andaz_web-56
Hlavní řečník konference, Dirk Inzé, vědecký ředitel vlámského Biotechnologického institutu a koordinátor EU-SAGE

Metodu už v zemědělství běžně používají v Japonsku, USA a Austrálii, ale i v Indii, Číně nebo Jižní Americe. Po brexitu na jejím povolení pracuje také Velká Británie. V Evropské unii je ale zatím zakázaná. Spadá totiž do škatulky GMO a vztahují se na ni pravidla stará asi dvacet let.

Povolí EU genové editace?
Vědci a vědkyně vedou s politiky v zemích EU diskuze o možném povolení nových metod šlechtění. Snaží se předkládat výsledky svých výzkumů, které jednoznačně hovoří ve prospěch genových editací. Prostor k setkání mezi zástupci světa vědy, politiky a evropských institucí byl tento týden právě na dvoudenní konferenci Genové editace pro bezpečné potraviny a kvalitnější zemědělské plodiny, kterou pořádá Akademie věd ČR v rámci českého předsednictví Radě EU.

Hlavním řečníkem konference byl Dirk Inzé, dále vystoupí členové a členky Evropského parlamentu (například italský europoslanec Herbert Dorfmann) a Evropské komise (Irene Sacristián Sánchez), zástupci a zástupkyně ministerstev a zahraničních univerzit. Z českých vědců a vědkyň promluvili například předsedkyně AV ČR Eva Zažímalová, Jaroslav Doležel a Aleš Pečinka z Ústavu experimentální botaniky AV ČR a další.

Záznam z konference, která se konala v angličtině, je možné sledovat na YouTube kanálu Akademie věd ČR:
První den konference (13. října)


Druhý den konference (14. října)



Program v pdf ke stažení
Všechny fotografie k prohlédnutí i ke stažení
Článek v anličtině


Na základě iniciativy europoslankyně Michaely Šojdrové vznikla tematicky příbuzná doprovodná studie s názvem Genome-edited Crops: A European perspective. Její konkrétní podoba vzešla ze spolupráce EU-SAGE a skupiny českých odborníků na danou problematiku. Ve studii se odráží výsledek diskuse o tom, jak zmírnit dopad klimatické změny na naše zemědělství, zajistit potravinovou bezpečnost a podpořit konkurenceschopnost evropských zemědělců. 


Text: Leona Matušková, ve spolupráci s tiskovým oddělením DVV SSČ AV ČR
Foto:Jana Plavec, Akademie věd ČR
Licence Creative Commons Text i fotografie jsou uvolněny pod svobodnou licencí Creative Commons.

2022-10-13_Konference GMO_Hotel Andaz_web-107

2022-10-13_Konference GMO_Hotel Andaz_web-107

2022-10-13_Konference GMO_Hotel Andaz_web-111

2022-10-13_Konference GMO_Hotel Andaz_web-111

2022-10-13_Konference GMO_Hotel Andaz_web-112

2022-10-13_Konference GMO_Hotel Andaz_web-112

2022-10-13_Konference GMO_Hotel Andaz_web-115

2022-10-13_Konference GMO_Hotel Andaz_web-115

2022-10-13_Konference GMO_Hotel Andaz_web-25

2022-10-13_Konference GMO_Hotel Andaz_web-25

2022-10-13_Konference GMO_Hotel Andaz_web-31

2022-10-13_Konference GMO_Hotel Andaz_web-31

2022-10-13_Konference GMO_Hotel Andaz_web-33

2022-10-13_Konference GMO_Hotel Andaz_web-33

2022-10-13_Konference GMO_Hotel Andaz_web-34

2022-10-13_Konference GMO_Hotel Andaz_web-34

2022-10-13_Konference GMO_Hotel Andaz_web-36

2022-10-13_Konference GMO_Hotel Andaz_web-36

2022-10-13_Konference GMO_Hotel Andaz_web-43

2022-10-13_Konference GMO_Hotel Andaz_web-43

2022-10-13_Konference GMO_Hotel Andaz_web-46

2022-10-13_Konference GMO_Hotel Andaz_web-46

2022-10-13_Konference GMO_Hotel Andaz_web-47

2022-10-13_Konference GMO_Hotel Andaz_web-47

2022-10-13_Konference GMO_Hotel Andaz_web-48

2022-10-13_Konference GMO_Hotel Andaz_web-48

2022-10-13_Konference GMO_Hotel Andaz_web-5

2022-10-13_Konference GMO_Hotel Andaz_web-5

2022-10-13_Konference GMO_Hotel Andaz_web-51

2022-10-13_Konference GMO_Hotel Andaz_web-51

2022-10-13_Konference GMO_Hotel Andaz_web-56

2022-10-13_Konference GMO_Hotel Andaz_web-56

2022-10-13_Konference GMO_Hotel Andaz_web-59

2022-10-13_Konference GMO_Hotel Andaz_web-59

2022-10-13_Konference GMO_Hotel Andaz_web-62

2022-10-13_Konference GMO_Hotel Andaz_web-62

2022-10-13_Konference GMO_Hotel Andaz_web-65

2022-10-13_Konference GMO_Hotel Andaz_web-65

2022-10-13_Konference GMO_Hotel Andaz_web-67

2022-10-13_Konference GMO_Hotel Andaz_web-67

2022-10-13_Konference GMO_Hotel Andaz_web-72

2022-10-13_Konference GMO_Hotel Andaz_web-75

2022-10-13_Konference GMO_Hotel Andaz_web-76

2022-10-13_Konference GMO_Hotel Andaz_web-80

2022-10-13_Konference GMO_Hotel Andaz_web-82

2022-10-13_Konference GMO_Hotel Andaz_web-83

2022-10-13_Konference GMO_Hotel Andaz_web-85

2022-10-13_Konference GMO_Hotel Andaz_web-87

2022-10-13_Konference GMO_Hotel Andaz_web-90

2022-10-13_Konference GMO_Hotel Andaz_web-93

2022-10-13_Konference GMO_Hotel Andaz_web-95

2022-10-13_Konference GMO_Hotel Andaz_web-97

2022-10-13_Konference GMO_Hotel Andaz_web-98

Přečtěte si také

Historické vědy

Vědecká pracoviště

Úkolem ústavů této sekce je výzkum českých dějin v mezinárodním kontextu. Dva archeologické ústavy (v Praze a v Brně) se věnují pravěkým a středověkým dějinám Čech, resp. regionu středního Podunají od paleolitu po období Velké Moravy. Kromě tradičních metod a záchranného terénního výzkumu se rozvíjí i prostorová archeologie. Historický výzkum, který je rovněž zastoupen dvěma ústavy, se zabývá vybranými kapitolami českých dějin od raného středověku. Souhrnným rozsáhlým projektem je zde příprava Biografického slovníku českých zemí. Pro novější období a zejména pro zmapování klíčových událostí v letech 1938-45, 1948 či 1968 je důležité kritické publikování dříve nepřístupných pramenů. Do této sekce se soustřeďuje i studium dějin vědy, vědeckých institucí i významných osobností vědy. Uměnovědné bádání se soustřeďuje na dokončení mnohasvazkových Dějin českého výtvarného umění a na Topografii uměleckohistorických památek. Posláním Masarykova ústavu a Archivu AV ČR je vedle výzkumu a ochrany pramenné základny k dějinám vědy a kultury v českých zemích obecně i specifický výzkum spisů prvního prezidenta naší republiky a jejich kritické vydávání. Sekce zahrnuje 6 ústavů s přibližně 410 zaměstnanci, z nichž je asi 240 vědeckých pracovníků s vysokoškolským vzděláním.

Všechny výzkumné sekce