Zahlavi

AD INFINITUM Pohlédněte do hlubin vesmíru

12. 5. 2017–4. 7. 2017

AD INFINITUM neboli do nekonečna je název výstavy, jež nás zavede do hlubin vesmíru, seznámí se špičkovým českým výzkumem a představí unikátní instalaci černé díry. Pojímá vesmír tak, jak ho nyní známe a jak ho zkoumají vědci z Astronomického ústavu Akademie věd. Galerie Věda a umění propojuje jedinečným způsobem dva elementy – vědu a umění – a dává tak vzniknout ojedinělé expozici, která nás přenese do prostoročasu kolem extrémně hmotného objektu ve vesmíru a umožní zaposlouchat se do rentgenových vln převedených na frekvenci slyšitelného zvuku.

Výstava také přibližuje mezinárodní výzkumné programy, jako je zapojení do Evropské jižní observatoře, Evropské kosmické agentury či evropského projektu Strong Gravity zaměřujícího se na výzkum černých děr. Astronomický ústav AV ČR je významnou součástí těchto evropských výzkumů představujících horizonty lidského poznání.

„Černé díry jsou pro veřejnost vzrušujícím tématem, věřím, že výstava návštěvníky zaujme. K vidění budou navíc i mimořádné úspěchy české astronomie ve výzkumu vesmíru, kterých dosáhla ve spolupráci s těmi nejlepšími institucemi světa,“ dodává k instalaci jeden z autorů výstavy Pavel Suchan.

Černá díra na vlastní kůži

Černé díry poskytují klíčové spojení mezi Einsteinovou teorií gravitace a skutečnými kosmickými objekty, které mohou astronomové ve vesmíru pozorovat a studovat. Informace získané ze záření o různých vlnových délkách nám pomáhají pochopit radiační procesy probíhající v místech se silnou gravitací v blízkosti černých děr. Černé díry je téměř nemožné vidět přímo, proto pozorujeme hmotu pohybující se v těsné blízkosti těchto objektů. Ta buď krouží kolem nich, padá na ně, nebo je vyvrhována z jejich okolí a může odhalit jejich vlastnosti.

Astronomický ústav Akademie věd České republiky, v. v. i. je jednou z nejstarších vědeckých institucí a vedoucím vědeckým pracovištěm v oboru astronomie a astrofyziky v ČR. Významnou měrou se podílí na činnosti, jež umožňuje členství České republiky v Evropské jižní observatoři (ESO) a Evropské kosmické agentuře (ESA). Čeští astronomové pracují v rámci evropské spolupráce mj. jako vedoucí projektu Strong Gravity, který zkoumá extrémní vesmírné objekty.

Autoři výstavy:

Michal Bursa
Michal Dovčiak
Soňa Ehlerová
Pavel Suchan
Jiří Svoboda

 

Výstavu financovala Akademie věd ČR a finančně podpořil výzkumný program Strategie AV21 a Astronomický ústav AV ČR.

Na výstavě spolupracovali:

Akademie věd ČR
Astronomický ústav AV ČR, v. v. i.
Středisko společných činností AV ČR, v. v. i.

 

Kudyznudy.cz - tipy na výlet
Informuji.cz = Akce, Kultura a Výlety v ČR